Откриват първия паметник на Кирил и Методий в Испания

На 5 април 2024г., от 18:30ч., в навечерието на Успение на Св. Методий Славянобългарски, ще се състои официалното откриване на първия паметник на Светите братя Кирил и Методий в гр. Малага, в парк-зоната на бул. Ерера Ориа и ул. Вирхен де Палома. Събитието ще положи и началото на ежегодния културен фестивал "Български дни в Малага".
 
Идеята за издигането на монумент на солунските братя възниква по повод 1160 години от окончателното създаване на глаголицата и четиридесет и третата годишнина от обявяването им за Съпокровители на Европа от папа Йоан Павел II на 30 декември 1980. По думите на папата двамата славяноапостоли са мост между Изтока и Запада, с изключителен принос както за културното израстване на Стария континент, така и за образованието на много поколения европейци.
 
Инициативата на училище "Родина" и Асоциация "Малага - България 2010" цели да се създаде един непреходен обединителен общославянски център в сърцето на град Малага, който да напомня че произходът на българският език не разделя, а обединява Европа. Проектът се осъществява с любезното съдействие на кметството на гр. Малага, финансиран е със събраните средства от дарителската сметка на асоциацията, а изработката е безвъзмездно дело на художника Юлиан Иванов от гр. Беналмадена.
 
Първи пред паметника ще положат цветя специалните гости, които допринесоха за популяризирането и осъществяването на проекта: изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина - г-жа Райна Манджукова, Алексей Андреев - извънреден и пълномощен посланик на Република България в Кралство Испания, както и официално представителство на кметството на гр. Малага.
 
Под мотото: 10 години "Български дни в Малага" - 10 години заедно, традиционният фестивал ще продължи с музикален поздрав в сградата на училище "Родина" от 19:45ч., както и на 6 април от 10:30ч. с гост-участници от България и Испания.

Свързани новини

Исторически момент за нашата общност там

08.04.2024

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

Луната се сдоби с изкуство от Земята

29.02.2024

Стоичков празнува рожден ден с песен

09.02.2024