Възприемаме музиката с различни органи на тялото си

Според ново проучване, някои мелодии могат да ни въздействат физически върху отделни органи от тялото, съобщава БТА.
 
Японски изследователи са проучили как музикалните ноти предизвикват специфични телесни усещания и емоции. 527 участници са били помолени да набележат къде "усещат" музиката в тялото си, докато слушат осем кратки мелодии. Всяка съдържала смесица от акорди с различна степен на непредвидимост и изненада. Участниците били попитани и как акордите са ги накарали да се чувстват емоционално.
 
Анализът показал, че мелодиите, които са били по-изненадващи, са били усетени в сърцето, докато предвидимата музика е била усетена в стомаха. Усещанията в сърцето били силно свързани с естетическата оценка и чувството на удоволствие, което от своя страна довело до намаляване на чувството на неловкост и тревожност. В същото време усещанията в стомаха, предизвикани от предсказуемите акорди, довели до усещане за спокойствие, удовлетворение и носталгия.
 
Професор Тацуя Дайкоку от Токийския университет обяснява: "Нашето изследване показва, че някои акордови последователности създават сходни телесни усещания в определени органи, особено в мозъка, сърцето и корема. Музиката не е просто нещо, което слушаме с ушите си - тя е преживяване, което се възприема от цялото тяло. Мисля, че това усещане на цялото тяло наистина определя музиката".
 
Изследването предлага прозрения за това как музикалните преживявания са сложно свързани с телата ни. По този начин то обещава да допринесе за използването на музиката за облекчаване на стреса и подобряване на психичното здраве.
 
В списание iScience екипът, в който участват и изследователи от Университета в Хирошима, казва: "Нашите открития подчертават важността на признаването на различните форми на музикално удоволствие, всяка от които има уникално въздействие върху нашите умове и тела".

Свързани новини

Исторически момент за нашата общност там

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

Българска гордост

03.04.2024

Луната се сдоби с изкуство от Земята

29.02.2024

Стоичков празнува рожден ден с песен

09.02.2024